Cățelușii sunt o sursă nesecată de bucurie!

Chiar dacă, uneori, sunt ușor gălăgioși și Maxi-jucăuși, ei trec printr-o etapă vulnerabilă. Inițial, sunt complet dependenți de mama lor, dar, în decurs de un an devin câini tineri, încrezători și independenți.

Ei bine, pentru tot acest răstimp, suntem aici pentru tine! Suntem aici când cățelușul tău descoperă tot soiul de lucruri, învață despre lumea înconjurătoare, sau trece printr-o groază de transformări fiziologice.

Mai jos am notat cele esențiale de care ar avea nevoie noul „membru de familie”. De la hrana potrivită până la jucării și Maxi Secretele pentru a crește un blănos puternic, sănătos și fericit.

Toată grija pentru cățelușul tău!

 PERIOADA NEONATALĂ - Primele două săptămâni de viață

În această perioadă, cățelușii sunt complet dependenți de mamele lor. Ei preiau informații din mediul extern prin miros și tactil pentru că nu pot vedea sau auzi.

În perioada neonatală:

  • Asigură-le puiului și mamei sale hrană de cea mai bună calitate
  • Interacționează cât mai puțin cu cățelușul (doar dacă este nevoie) și manevrează-l cu foarte mare atenție și grijă
  • Asigură puiului un mediu sigur și călduros
PERIOADA DE TRANZIȚIE - A treia săptămână de viață

În perioada de tranziție se face trecerea de la dependența completă de mamă la o independență relativă. Ochii și urechile devin funcționale, iar cățelușii pot sta în picioare, pot merge și mesteca. De asemenea, încep să se vadă primele semen de comportamentele adulte.

În această perioadă:

  • Asigură-i puiului hrană de calitate înaltă
  • Pune-i la dispoziție jucărioare
  • Expune-l la tot soiul de obiecte noi
PERIOADA DE SOCIALIZARE - 4 - 12 săptămâni

Cățelușii încep să exploreze și să investigheze dincolo de „zona lor de origine”. În această perioadă, dacă unul dintre frați părăsește zona de „acasă”, ceilalți îl vor urma. 4 - 6 săptămâni

În perioada de socializare:

  • Cățelușii încep să „concureze” pentru mâncare sau jucării
  • Acum se stabilește ierarhia socială sau ordinea de dominație între frățiori
  • Părinții blănoșilor pot recunoaște care caței vor dominanți și/sau agresivi și care vor fi cei timizi si/sau supuși

Începând cu vârsta de 6 săptămâni, cățelușilor le crește, de asemenea, receptivitate față de oameni. Acesta este și momentul în care sistemul lor nervos devine adult. Cu alte cuvinte, sunt pregătiți să învețe și o vor face destul de ușor.

Între 8 la 10 săptămâni, micul blănos învață limbajul câinesc și cum să răspundă altor câini. Așadar, ideal ar fi să-l încurajezi să se joace și cu alți căței. Fără această experiență, există posibilitatea ca blănosul să devină fricos sau agresiv față de alți câini sau „formulele lor de adresare” precum adulmecarea.

În faza finală a perioadei de socializare, respectiv între 10 și 12 săptămâni, puii învață să comunice cu oamenii, să nu se teamă de atingerea și tonul discursului uman. Interacționând tot mai mult, ei vor tolera aceste lucruri toată viața. În caz contrar, se vor orienta către alți câini.

În perioada de socializare:

  • Joacă-te mult cu cățelușul tău. Foarte mult. Cât de mult poți
  • Pune-i la dispoziție jucăriile potrivite, preferate și cât mai variate
  • Expune-l interacțiunii cu alți câini și recompensează-l atunci când se comportă cum se cuvine
  • Este momentul ideal să-l dresezi!
PERIOADA JUVENILĂ - 12 săptămâni - maturitate sexuală

În perioada juvenilă, câinele tânăr va încerca să-și stabilească dominația. Acasă, el devine parte a organizării familiale și va încerca să-și obțină independența socială. De asemenea, el va testa membrii familiei până își va găsi locul în cămin.

Perioada juvenilă este momentul în care apar multe probleme de comportament. Cățelul nedresat sau nedisciplinat poate deveni agresiv sau distructiv, așa că are nevoie de dresaj, reguli și limite.

Ideal ar fi ca în perioada juvenilă:

  • Să-ți păstrezi același comportament pe care l-ai avut față de cățeluș și în perioada lui de socializare
  • Socializarea timpurie este extrem de importantă. Așadar, continuă dresajul și încurajează-i interacțiunea cu alți câini

SCHEMA DE VACCINARE A BLĂNOSULUI TĂU

Vaccinarea este un proces important în viața unui cățel deoarece îi oferă imunitate împotriva multor boli periculoase, care pot chiar să-i pună viața în pericol. Este recomandat să-i înceapi schema de vaccinare la vârsta de 6 săptămâni, până atunci blănosul fiind protejat de anitcorpii preluați de la mamă.

Schema de vaccinare presupune inocularea mai multor vaccinuri la distanță de două - trei săptămâni unul de celălălalt, în funcție de producător.

Este important ca schema de vaccinare să fie efectuată corect, în corelaţie cu vârsta şi starea fiziologică a blănosului. În cazul unui organism bolnav, vaccinul nu va avea efectul scontat, deoarece în loc să dezvolte anticorpi pentru virusul respectiv, organismul se va chinui să lupte împotriva bolilor deja existente.

Pe toată perioada vaccinării, ideal ar fi ca blănosul tău să nu intre în contact cu alte animăluțe sau locuri frecventate de acestea. Îți recomandăm să-l scoți la socializare, abia la două săptămâni de la ultimul vaccin.


ARTICOLE BLOG


Acum, tot ce-ți putem promite este că te așteaptă multe Maxi Aventuri, iar noi îți vom fi alături în fiecare etapă!